Presbyopie: Ouderdomsverziendheid

Als je het gevoel hebt dat het lezen van kleinere teksten een lichte ergernis wordt en meer moeite kost dan normaal, dan is het waarschijnlijk tijd om je ogen te helpen door een bril te dragen. Presbyopie - die de meeste mensen vanaf 40-50 jaar ervaren - is een natuurlijke aandoening die wordt bepaald door het verlies van elasticiteit in het oog. Naarmate we ouder worden wordt onze lens dus minder flexibel en hebben de oogspieren minder vat op de lens, waardoor ze minder gekromd kan worden. Hierdoor neemt het vermogen af om de lens boller te maken en daardoor is het lastig om voorwerpen dichtbij, scherp te kunnen zien.

De checklist voor presbyopie:

· Leesmateriaal op een grotere afstand vasthouden.
· Je hebt meer licht nodig om te lezen.
· Vermoeidheid van de ogen en spanning door het concentreren op het focussen op tekst.
· Wazig zicht bij langdurig lezen op regelmatige afstand.
· Een branderig gevoel in je ogen.
·In sommige gevallen, hoofdpijnen.

Wat gebeurt er als onze ogen ouder worden?

De flexibiliteit van de lens maakt het mogelijk om onze blik afwisselend te richten op iets dichtbij en in de verte. Als gevolg hiervan wordt het moeilijker om licht dienovereenkomstig te buigen en op ons netvlies te focussen. Gelukkig is ons vermogen om verafgelegen objecten te zien nog steeds intact, dus presbyopie kan ook worden omschreven als leeftijdsgebonden verziendheid.

Veel 40-plussers beginnen problemen met lezen te ervaren. Als je het gevoel hebt dat je gezichtsvermogen totaal bergafwaarts gaat, maak je maar geen zorgen, het is een natuurlijk onderdeel van het leven. Presbyopie kan eenvoudig worden opgelost met een leesbril. Wanneer je eenmaal je eerste bril hebt gekocht, zul je het verschil meteen al merken en overweldigd worden door opluchting en helderheid!

Wat is de oplossing?

Helaas is er geen manier om het normale verouderingsproces dat presbyopie veroorzaakt, te stoppen. Hier zijn echter een aantal manieren waarop dit kan worden gecorrigeerd.


Contactlenzen

Een oplossing zijn multifocale contactlenzen. Deze lenzen zijn speciaal gemaakt voor presbyopie en bevatten zowel de sterkte die je nodig hebt voor afstand (indien nodig) als de extra sterkte die je nodig hebt om duidelijk van dichtbij te kunnen zien. Zo heb je altijd scherp zicht, door het veraf- en leesgedeelte in de lens. In tegenstelling tot de multifocale bril draait het leesgedeelte van multifocale lenzen flexibel met jouw ogen mee.

Hoewel contactlenzen misschien een goede optie lijken, is het niet het beste voor jouw gezondheid en geeft het ook niet de meest duidelijke focus. Je moet een compromis sluiten tussen duidelijk zien, van dichtbij en veraf. Deze optie is op de lange termijn ook de duurste.

Progressieve brillenglazen

Een bril met progressieve brillenglazen is de ideale visuele oplossing voor mensen die op verschillende afstanden scherp moeten zien. Ze zijn vooral goed voor degenen die al een bril hebben gebruikt en voor degenen die astigmatisme hebben.

Een multifocale lens heeft de gewenste sterkte op lange afstand aan de bovenkant van de lens en de sterkte op korte afstand aan de onderkant van de lens. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen volledige zichtverhouding in één keer kunt gebruiken, maar dat je een compromis moet sluiten. Sommige mensen vinden het storend om in hun dagelijks leven het wazige veld onder in hun bril te hebben- en kiezen ervoor om in plaats daarvan een pure leesbril te kopen. Omdat multifocale brillenglazen op maat worden gemaakt met moderne technologie, zijn ze duur.

Leesbrillen

Een leesbril is voor velen de gemakkelijkste, goedkoopste en meest effectieve oplossing voor presbyopie. Als je normaal gesproken geen contactlenzen of een bril draagt, is de gemakkelijkste manier om presbyopie te corrigeren, het dragen van een bril met een sterkte.
Velen kopen een leesbril in supermarkten of bij drogist of maak meteen een afspraak voor een duurdere, op maat gemaakte bril in de optiekwinkel. Maar het wordt nu heel normaal om een bril online te bestellen omdat er aan ruim aanbod beschikbaar is, en je kunt kiezen uit verschillende soorten stijlen. Leesbrillen zijn op sterkte beschikbaar vanaf +1, +1.5 of zelfs+3.5. Voor de meeste mensen begint presbyopie bij +0,5 en neemt toe tot +2 tot +2.5.

Chirurgie

De chirurgische benadering moet zorgvuldig worden overwogen, aangezien deze risico's en onzekere resultaten met zich meebrengt. Het wordt gedaan door ofwel de vorm van het oogboloppervlak te reconstrueren of door een lens aan de ogen toe te voegen.

De operatie wordt echter meestal niet aanbevolen totdat jouw gezichtsvermogen is gestabiliseerd, wat 5-10 jaar kan duren. De kosten, risico's en onzekere resultaten zijn ijkpunten waarmee rekening moet worden gehouden.

Ontdek een leesbril voor jou