Online oogtest door Luxreaders 

Bij Luxreaders bieden we twee gezichtstesten aan. Onze eenvoudige, indicatieve visustest helpt u met een snel overzicht de sterkte te bepalen die u nodig heeft bij het kopen van een leesbril. Onze meer diepgaande en nieuwste online visustest die door ons is ontwikkeld is ook beschikbaar. 

Test uw gezichtsvermogen

Als u onze eenvoudige, indicatieve visustest gebruikt, moet u 40 cm van het computerscherm vandaan zitten - dat is dichterbij dan u denkt. 

Lees de onderstaande zinnen. Als u bij de kleinste zin komt die u vrij duidelijk kunt lezen, geeft de bijbehorende rechterkolom aan welke sterkte u nodig hebt.

Als u twijfelt over twee verschillende sterktes moet u de laagste kiezen.

Leesmateriaal Sterkte Leeftijd*

Als je deze zin duidelijk kunt lezen, heb je geen leesbril nodig

0 <35 jaar*

Als je deze zin duidelijk kunt lezen, heb je geen leesbril nodig

+1.0 35-45 jaar*

Als dit de eerste regel is die je duidelijk kunt lezen, gebruik dan deze sterkte

+1.5 45-50 jaar*

Als dit de eerste regel is die je duidelijk kunt lezen, gebruik dan deze sterkte

+2.0 50-55 jaar*

Als dit de eerste regel is die je duidelijk kunt lezen, gebruik dan deze sterkte

+2.5 55-60 jaar*

Als dit de eerste regel is die je duidelijk kunt lezen, gebruik dan deze sterkte

+3.0 60-65 jaar*

Als dit de eerste regel is die je duidelijk kunt lezen, gebruik dan deze sterkte

+3.5 +65 jaar*

* Leeftijd: als het gaat om algemene leeftijdgerelateerde verziendheid, zijn we bijna identiek en volgen we bijna alle hierboven opgesomde patronen.

Welke sterkte leesbril heb ik nodig per leeftijd?

Uw optometrist zal doorgaans een leesbrilsterkte aanbevelen op basis van uw leeftijd. Naarmate u ouder wordt, beginnen uw ogen op natuurlijke wijze te veranderen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, en een van de meest voorkomende veranderingen wordt veroorzaakt door een aandoening die bekend staat als 'presbyopie'. Dit is meestal de oorzaak dat mensen na hun veertigste een leesbril nodig hebben. Daarom is de aanbevolen sterkte voor mensen van 35 tot 45 jaar een sterkte tussen +0,75 en +1,00 om uw presbyopie aan te passen. Mensen van 45 tot 50 jaar hebben meestal +1,00 tot +1,50 nodig. Mensen van 50 tot 55 jaar oud wordt meestal een sterkte van +2,00 aangeraden. En van 55 tot 65 jaar wordt een sterkte van +2,5 tot +3,00 aanbevolen. Bent u ouder dan 65 jaar, dan wordt een sterkte van +3,5 aanbevolen. 

Wat is de meest gangbare leesbrilsterkte?

De meest gekochte leesbrilsterkte is +1.00 leesbril. 

Kan ik gewoon een leesbril kopen?

Gewoon, ja! Een leesbril zonder recept vereist geen oogonderzoek door de oogarts. En online een leesbril kopen is veel goedkoper dan de leesbril bij uw oogarts, en hij werkt net zo goed als u de juiste vergroting kiest.

Hoe weet ik of mijn bril te sterk is?

Wazig zicht: Als uw oogvoorschrift niet klopt, kunt u wazig zien. Om te testen of uw zicht wazig wordt, zet u uw bril op en bedekt u één oog. Kijk met het andere oog recht vooruit. Als uw zicht wazig of onscherp is, kunt u dit herhalen met uw andere oog. Een troebel of wazig zicht in één oog, terwijl het andere gesloten is, is een zeker teken dat de sterkte van uw bril of lenzen niet juist is.

Hoofdpijn: Als u merkt dat uw hoofdpijn vaker voorkomt of voornamelijk optreedt nadat u uw bril heeft opgezet, dan draagt u waarschijnlijk een onjuist voorschrift.

Duizelig en misselijk: Als uw sterkte te hoog is, zult u merken dat u zich binnen enige tijd na het dragen van uw bril of lenzen op sterkte duizelig en misselijk begint te voelen. Dit is een duidelijke aanwijzing voor een verkeerd voorschrift.

Kan het dragen van een te sterke bril uw ogen beschadigen?

Eenvoudig gezegd, nee. Een te sterke bril beschadigt uw ogen niet, maar kan na verloop van tijd hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid veroorzaken. Daarom raden wij u aan onze visustest te gebruiken om de beste resultaten te krijgen over welke sterkte u nodig hebt.